Els motins els fan presos que lluiten!

Dimecres 26 de setembre de 2018 vam veure el següent titular al diari El Segre, el més influent i llegit de la zona: “S’amotinen a la presó sis reclusos violents per un tall de llum de vuit hores”. Davant d’aquest fet o, més ben dit, d’aquesta notícia, ens sorgeix la necessitat de revisar la informació exposada sobre aquests esdeveniments, i denunciar la criminalització que s’ha fet als presos del C.P. Ponent.

S’afirma que el motí es va donar entre la nit de dilluns i la matinada de dimarts, i que la causa fou el fet de no poder veure la televisió per un tall en el subministrament elèctric. D’entrada ja no ens creiem aquest motiu. Pensem que quan els presos s’amotinen és per reivindicacions que van més enllà d’aquesta «anècdota» i que tenen a veure amb la seva precària i denigrant situació.

A la vegada, en un subapartat de la notícia principal -el motí-, trobem un altre succés sobre la presó de Lleida: la mort d’un pres de 40 anys que estava a infermeria. Es diu que van trobar el cos mort dimarts al matí i que, suposadament, “el jutge de guàrdia va obrir una investigació sobre la mort de l’intern” i que «l’informe del forense en determinarà les circumstàncies». Tot i això, segueix, “tot apunta a que es tracta d’una mort per causes naturals” i van descartar el mateix dia que la mort tingués res a veure amb el motí. Volem destacar que a la mateixa notícia hi diu que “en registrar-se l’avaria elèctrica, automàticament es van engegar els generadors per garantir els serveis bàsics, els sistemes de seguretat i el mòdul d’infermeria, per assegurar l’atenció sanitària dels interns”. A nosaltres això ens sembla una incoherència total. Exigim la veritat sobre la mort de l’intern a infermeria dimarts dia 25 de setembre!

Rebutgem la criminalització que la notícia fa en tot moment dels presos. Acusant-los de conflictius, de violents i utilitzant el relat dels assassinats dins la presó entre presos que s’han produït al centre (un del passat 1 d’agost i l’altre del novembre del 2000), però que res tenen a veure amb els presos amotinats.

També s’aprofita la notícia per expressar “les reivindicacions dels funcionaris”, en comptes de fer referència i reflexionar sobre quines són les problemàtiques i denúncies dels presos i preses.

És per tot això que aquest divendres dia 28 de setembre convoquem una concentració a la plaça Sant Joan de Lleida a les 20h, per fer costat als presos i demostrar a les Institucions Penitenciàries, (siguin quines siguin) i als mitjans de comunicació, que nosaltres no estem a la seva disposició, no ens creiem les seves mentides i rebutgem les seves eines repressives!

Legitimem i donem suport a la lluita dels presos i les seves reivindicacions!

Imatge de la notícia que apareixia al diari: